Google weet alles, maar als je dat niet wilt, kun je het beheren!
Google heeft een beduchte reputatie als het gaat om het verzamelen van gegevens van iedereen. Maar wist je dat je al best veel van je verzamelde gegevens kunt inzien? Vijf links tonen je de verzamelde gegevens en geven je de mogelijkheid om het te verwijderen.
Advertenties
Google wil vanalles van je weten omdat ze dit kunnen gebruiken voor de vertoning van relevante advertenties. Daar verdienen ze miljarden mee. Op www.google.com/settings/ads krijg je (nadat je inlogt met je Google-account) te zien op welke gegevens Google zijn advertenties baseert. Je kunt die gegevens verwijderen of wijzigen als je dat wilt. Wil je je helemaal uitschrijven voor de gepersonaliseerde advertenties, dan heb je een plugin nodig. Deze werkt ook als je geen Google-account hebt en is beschikbaar voor alle grote browsers (waaronder Internet Explorer, Firefox en Chrome).
Locatiegeschiedenis
De locatiegeschiedenis van Google is wel even schrikken. Als je een Android smartphone hebt, dan wordt bijgehouden waar je geweest bent, en wel precies. Dus liegen over een tripje naar Amsterdam, terwijl je in Maastricht geweest bent is er niet meer bij. . Op https://maps.google.com/locationhistory zie je met een kalendertje tot op de minuut precies waar je geweest bent. In de instellingen van je Android-smartphone kun je bij de locatieservices instellen of Google je locatiegegevens mag loggen.
Zoekgeschiedenis
Wat je zoekt ben je zelf en dat weet Google erg goed.. Daarom is het voor Google ook zo belangrijk om je zoekmachinegebruik uitgebreid bij te houden. Deze gegevens worden niet alleen gebruikt om advertenties voor te schotelen, maar ook om je zoekresultaten te manipuleren.Er zijn geen algemene zoekopgaven meer, maar alles is gepersonaliseerd. Er zijn mooie voorbeelden waarbij iemand die veel zoekt naar reizen en ten tijde van de Egyptische revolutie ‘egypte’ intypte, niets te zien kreeg van de actualiteit. Op www.google.com/history kun je je zoekgedrag volledig terugzien. Door op het tandwieltje te drukken kun je zoekopdrachten verwijderen of de gepersonaliseerde zoekresultaten uitschakelen.
Toegang tot account
Al deze informatie is natuurlijk ook interessant voor andere bedrijven. Op https://security.google.com/settings/security/permissions zie je welke toepassingen en apparaten allemaal verbonden zijn met jouw Google-account of een specifieke Google-dienst. Je vindt hier voornamelijk zaken terug die geen kwaad kunnen, bijvoorbeeld je Android-smartphone die je aangemeld hebt met je Google-account. Zie je diensten of apparaten in de lijst staan die je niet kent? Dan kun je ze zorgeloos verwijderen. Mocht het verwijderde item later alsnog toegang nodig hebben, dan wordt het je netjes gevraagd.
Dashboard
Google is natuurlijk veel meer dan een verzamelbak voor advertenties, locaties en de zoekresultaten. Op het Google Dashboard krijg je een overzicht van alle gebruikte Google diensten te zien en de verzamelde gegevens. Je verwijdert hier wat je liever niet in Google hebt en bevalt de hele dienst niet? Dan schakel je deze gewoon uit in het Dashboard.
Nabewerkt van PCM
als google alles weet waarom kunnen ze mijn vraag niet beantwoorden .
Mijn vraag is simpel . Ik heb een enkel ticket reis gekocht naar Suriname waar ik vandaan kom maar heb de Nederlandse nationaliteit . Heb ik een visum nodig of kan ik met een toeristenkaart reizen . Wat zijn de documenten die je nodig heb voor een enkel ticket als je origine ben van Surinaamse afkomst . Tot nu toe heeft niemand mij volledig antwoord kunnen geven . Ook niet het consulaat van Suriname en Google ook niet . Hoe zit dat .
Volgens mij staat alle informatie hier http://www.consulaatsuriname.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=0&lang=dutch
Als ik eles wat daar staat heb je als Nederlands staatsburger de mogelijkheid een toeristenkaart te kopen (ipv een visum, maar pas na het kopen van een ticket) als je een paspoort hebt dat nog minimaal 6 mnd geldig is. Lijkt me heldere informatie.
Deze vraag hoort niet echt bij dit onderwerp, maar ik snap wel je frustratie.