Sneltoetsen WINDOWS: de WIN-toets

WIN-toets combinaties

Meestal zit links onderaan de WIN-toets. Druk je die in zonder combinatie, dan komt er een invoerscherm naar boven, of het menu van windows. Je kan trouwens dan gewoon beginnen te typen, het programma dat je wilt hebben wordt dan gezocht!

Er zijn natuurlijk ook sneltoetscombinaties die binnen Windows zelf heel handig zijn. De windowsknop vind je op je toetsenbord met het standaard windowsicoon. Dit zijn enkele handige sneltoetsen die in combinatie met de windowsknop gebruikt kunnen worden:

Win+D – terug naar je bureaublad

Win+I – Sneltoets naar de Windows instellingen

Win+Q – openen van de Windows zoekfunctie

Win + + Inzoomen en Win+- is uitzoomen, de – in uitzoomen

Win+E opent de verkenner, vervolgens kun je met Alt+ de pijltjestoetsen wisselen tussen de aanwezige mappen.

Printscreens maken

Ook printscreens maak je met een sneltoets op je toetsenbord. Om een standaard printscreen te maken, druk je óf alleen de PrntScrn knop in, óf je gebruikt de toetscombinatie Fn+PrntScrn. Op de meeste laptops zit geen aparte PrtntScrn knop meer, maar zit er nog een extra knop in een kleur (vaak blauw).

Heb je meerdere schermen openstaan en wil je maar van één actief scherm een printscreen maken? Gebruik dan de combinatie Alt+PrntScrn. Een schermopname gelijk opslaan als PNG-bestand doe je door de toetscombinatie Win+PrntScrn te gebruiken.

Andere handige sneltoetsen

Heb je je hele taakbalk volstaan met openstaande programma’s? Met de sneltoetscombinatie Alt+Tab spring je makkelijk heen en weer tussen je programma’s en behoud je het overzicht.

Met Alt+F4 sluit je vervolgens het geopende programma af.

Wil je een bestand een andere naam geven? Klik één keer op het bestand en gebruik de F2 toets. Natuurlijk heeft Windows veel meer sneltoetscombinaties om je handelingen makkelijker te maken.