mobiele browsers

GSM mobile Browsers:
Om het web te bewandelen is een goede browser onontbeerlijk. Bij de meeste GSM toestellen wordt een browser meegeleverd, maar de markt is groter dan alleen deze.

Standaard browser Symbian

de browser die op de Nokia Symbian toestellen wordt geïnstalleerd is behoorlijk beperkt. Dat is over het ook niet zo verwonderlijk. Er zijn zoveel verschillende modellen van Nokia op de markt met allemaal dezelfde browser.

De browser is altijd terug te vinden onder menu/web. En de browser is erg geschikt voor toestellen met een aanraak scherm. De bladwijzers worden automatisch bijgehouden. Dat betekent geen blanco scherm bij het opstarten (en dus wachttijd) maar een selectie uit verschillende soorten bladwijzers.

Bezitters van een high-end toestel van Nokia met een aanraak scherm kunnen beter overstappen op Opera Mobile. Daarmee zal de web ervaring verbeteren.

 

Standaard browser Black Berry

de standaard browser van de Black Berry is op alle toestellen, met of zonder aanraak scherm, hetzelfde. Net als bij de Nokia toestellen wordt bij het opstarten van de browser eerst de mogelijkheid gegeven om te kiezen uit de bladwijzers. Geen blanco scherm dus, geen wachttijd. Met de browser op de Black Berry is het wel mogelijk om met tabbladen te werken.

 

Standaard browser Android

als besturingssysteem dat door vele ontwikkelaars wordt ontwikkeld is de mobiele versie van een toestel dat draait op Android redelijk ver door ontwikkeld. Maar vergis je niet. De standaard browser van Android is geen open source project. Dat betekent dat de ontwikkeling achterblijft bij de vragen van de consument. De browser is log en bevat slechts basis mogelijkheden die iedere browser hoort ze hebben. Eerst moet je op de menu knop drukken om te zien wat er allemaal openstaat. Maar daardoor ben je wel snel het overzicht kwijt. De enige innovatie in de browser is te vinden in de locatie gegevens, die door de GPS en WIFI achterhaald kunnen worden. Deze locatie gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor je Google zoekopdrachten.

HTC heeft veel moeite gedaan om deze standaard browser aan te passen aan hun eigen telefoons. Dat betekent dat de aansluiting beter is en de vormgeving ook. Compliment voor deze firma.

 

Safari (iphone en ipad)

de bekende browser van Apple is natuurlijk ook terug te vinden als standaard op de iphone en de ipad. De browser ziet er mooi uit en werkt erg soepel. Qua functies is de browser echter wel behoorlijk beperkt. Overigens is dat voor de meeste mensen geen probleem. Standaard surfen en het web opgaan om misschien wat muziek te luisteren of informatie op te zoeken kan prima met deze browser. Je kunt bladwijzers aanmaken en met hulp van tabbladen browsen, maar echt veel meer zit daar niet in.

Om te zoeken heb je keuze uit drie zoek machines: Google, Yahoo en bing.

 

Firefox 4 beta

Mozilla, de maker van de populaire browser Firefox, timmert ook aan de weg met een mobiele browser. Op het moment van schrijven is deze alleen nog verkrijgbaar voor Android telefoons en Maemo: het opensource mobiele besturingssysteem dat alleen nog op de N900 te vinden is. Een van de prettige eigenschappen van de Firefox browser is dat meerdere functies verbonden zijn met de pc versie. Bij het synchroniseren worden bijvoorbeeld wachtwoorden, tabbladen, bladwijzers en Internet geschiedenis gesynchroniseerd. Dat is best handig omdat het invoeren van gegevens op een smartphone toch wat langzamer gaat.

Ook handig is dat de browser enkele add-ons ondersteunt, zoals we kennen van de normale Firefox variant. Hij ondersteunt onder andere Low quality Flash (wat natuurlijk erg makkelijk is vanwege de verkorte laadtijd en het datagebruik). Of bijvoorbeeld Easy Reading, dat ervoor zorgt dat een tekst automatisch aangepast wordt aan de schermgrootte. Omdat deze mobiele browser nog aan de beginfase staat, wordt verwacht dat er nog vele toepassingen aan toegevoegd zullen worden.

 

Opera Mini 5.1

Opera heeft twee soorten mobiele browsers: de Opera mini, en de Opera Mobile. Opera mini is de meest gangbare mobiele browser en werkt op de meeste SmartPhone’s. Deze browsers werken net even anders dan andere. Wanneer u een webadres invoert maakt de browser niet direct contact met de website, maar eerst met de server van Opera. Deze laat vervolgens de website in, verkleint het en stuurt het door naar je telefoon. Daardoor worden de afbeeldingen beperkt ingeladen. Dat is niet altijd even prettig. Het maakt natuurlijk wel een flink verschil in het datagebruik en komt natuurlijk goed van pas in deze tijden waarin mobiele Internet providers paal en perk stellen aan het gebruik van data om zo meer geld te verdienen.

De browser heeft een herkenbare start pagina met negen grote blokken die linken naar geselecteerde websites. Boven in de browser is een rode rand met een adres balk waar u uw adres in kunt typen.

Opera mini is vooral prettig in het gebruik met een touchscreen. Als er geen touchscreen aanwezig is is het surfen soms erg lastig. Met de cursor en de pijltjes toets moet dan door de browser worden heen gemanoeuvreerd wat soms tot grote ergernis kan leiden.

 

Opera Mobile 10.1

de verschillen tussen Opera Mobile en Opera mini zijn marginaal. Beide browser zijn beschikbaar voor Symbian en Android (waarbij de mini versie ook voor de iPhone en de Black Berry werkt). Het belangrijkste verschil tussen de twee browsers is dat Opera Mobile niet eerst contact maakt met de server van Opera. Websites worden direct gelaten.

Een andere toevoeging is dat in het instellingen scherm de opties ‘opera turbo’ en ‘mobiele weergave’ worden getoond. Dit zijn taken die de browser zelf overneemt, in tegenstelling tot Opera mini. De functies zijn erop gericht dat de browser sneller webpagina’s laadt.

 

Dolphin browser mini

Over smaak valt te twisten. Deze browser heeft een groen uiterlijk gekregen met grote tabbladen. Daar moet je van houden. De browser heeft allerlei innovatieve snufjes in huis die voor een mobiele browser oorlog van waarde zijn. De technische kant van deze browser is dus sterk ontwikkeld.

Zo kunt u met een aantal vinger bewegingen een nieuw tabblad openen. Dus niet ergens klikken, maar een bepaald gebaar. Een ander snufje is de mogelijkheid om het scherm te blokkeren, te browsen zonder opslag van persoonlijke gegevens, screenshots te maken van webpagina’s en gegevens als back-up na een medium te schrijven. Bovendien zijn website behoorlijk snel op het scherm getoverd. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars goed hebben gekeken naar wat een browser nodig heeft op een mobiel platform. Iets waar andere browser makers nog echt wel wat van kunnen leren.

Het is al lastig dat er verschillende versies van de Dolphin browser te vinden zijn. U zult de juiste versie bij uw telefoon moeten zoeken.

 

Skyfire

Apple wil geen flash op haar mobiele apparaten. Hoewel steeds meer sites flash vervangen door html code, zijn er nog steeds veel websites onbruikbaar op de iPhone en iPad. De browser Skyfire verzorgt deze pijn een beetje. Wanneer u met deze browser naar een website navigeert met bijvoorbeeld een Flash fimpje, dan kunt u via het media icoontje onderaan op de browser het filmpje alsnog afspelen. Verder verschilt de browser niet zoveel van de standaard browser Safari.

In tegenstelling tot veel mobiele browsers wordt voor deze mobiele browser voor iPhone en iPad geld gevraagd. Als u al langer met Apple werkt, dan bent u dat wel gewend. Voor veel Apple toepassingen wordt geld gevraagd, zo ook voor deze browser. Opvallend is echter wel dat voor de Android versie geen geld wordt gevraagd.

met dank aan PCM, Computertotaal en Computer Active

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *