USB Firewire

USB  firewire 

bron PCM, hardware guide, microsoft

USB Kabels

De meest gebruikte computeraansluiting op dit moment is usb, de Universal Serial Bus. Het idee achter usb is dat met één techniek alle randapparatuur kan worden aangesloten. Dat is redelijk gelukt: usb heeft de ouderwetse parallelle en seriële poort naar de geschiedenisboekjes gestuurd en begint zelfs langzamerhand de firewire- poort op allerlei videoapparaten (en audiocontrollers) te verdringen. De huidige standaard, usb3.0, is snel genoeg voor de huidige randapparatuur en levert in de meeste gevallen ook voldoende stroom. Helaas is er niet één usbconnector, maar zijn er inmiddels 5 op de markt. Onhandig, al is het altijd mogelijk een verloopkabel van de ene naar de andere connector te gebruiken. De kwaliteit van de kabel is van groot belang en erg wisselend. Mensen die gewend zijn op de Chineese markt eea aan te schaffen komen soms van een koude kermis thuis. Zeker als er ook geladen moet worden naast dataoverdracht is de soort kabel van belang!

Laden met USB

De adapter zet de stroom van het stopcontact om naar de USB-norm. USB-poorten kunnen 2 soorten stroomsterkte leveren. Lage stroomsterkte voor telefoons (1,2 A) en hogere stroomsterkte voor bijvoorbeeld tablets (2 A). Een USB-poort die hoge stroomsterkte levert is ook geschikt voor lage spanning. Als er hoge stroomsterkte wordt geleverd is er sprake van een snellader. Of een kabel en een adapter dat ook echt leveren is maar de vraag.

Usb Type A

USB-A

Usb Type A is de meest voorkomende connector. Deze aansluiting vinden we op computers en laptops. Op randapparatuur vinden we deze connector zelden.

 

 

 

Usb Type B

USB-B

Usb Type B is de connector die wordt gebruikt voor randapparatuur. Veel printers en scanners moeten nog met deze usb-connector worden aangesloten.

 

 

Mini-usb

mini-USB

 

Omdat de normale usb-connector te groot is voor kleinere apparaten als camera’s en mobiele telefoons, zijn fabrikanten al snel overgestapt op een kleinere variant: miniusb.

 

micro-USB

Micro-usb

Geloof het of niet, maar zelfs de mini-usbconnector is voor veel moderne apparaten te groot. Micro-usb is dan de mogelijkheid.

usb C

Usb c is een multifunctionele usb aansluiting met een omkeerbaar stekkertje. Dat is het grote voordeel van deze stekker. Want hoe vaak gebeurt het je niet dat je de usb er verkeerd om in wilt steken. Met usb c is dat verleden tijd. Deze ontwiikkleing is in 2014 al op de markt gebracht maar pas later door fabrikanten gebruikt. Valt je niet op dat dit veel op Apple lijkt?…

 

USB-VERSIES UITGELEGD

Usb werd in november 1995 geïntroduceerd, maar brak door in 1998. De huidige usb-versie is 3.0.Wat zijn de verschillen?

● Usb 1.0 (1995): low-speed (1,5 Mbit/s)

en full-speed (12 Mbit/s)

● Usb 1.1 (1998): bugvrije versie van 1.0

● Usb 2.0 (2000): hi-speed (480 Mbit/s)

● Usb 3.0 (2009): superspeed (4,8 Gbit/s)

 

FIREWIRE

Apple en Sony zijn nooit overtuigd geweest van het usb-protocol. Daarom ontwikkelden zij een concurrent, firewire (door Sony i.LINK genoemd). Deze aansluiting is de de facto standaard op analoge mini-dv-camcorders, maar begint bij de overstap naar digitale camcorders nu toch terrein te verliezen aan usb. Apple heeft deze aansluiting enige jaren geleden al de rug toegekeerd. Toch wordt er hard gewerkt aan nieuwe firewire-standaarden.

 


firewire-400Firewire-400

 Ook bekend als IEEE1394 of ieee1394a. Er zijn twee verschillende connectoren voor

firewire-400, een grote zes-pins- en een kleine vier-pins-connector. De grote connector vinden we op pc’s, de kleine vooral op camcorders en oude iPods. De twee extra pins worden gebruikt voor het leveren van stroom.

Firewire-800

firewire-800

Ook bekend als ieee1394b. Deze snellere versie van firewire-400 gebruikt een nieuwe connector en wordt daarom alleen in het professionele segment gebruikt. Wel is het protocol backwards compatibel met het oudere firewire-400.

FIREWIRE-SNELHEDEN Hoewel firewire-800 al weer sinds 2003 meeloopt, is het nog steeds firewire-400 dat de dienst uitmaakt in het consumentensegment.Toch zijn er weer twee nieuwe versies op komst. ● Firewire-400 (1995): 100, 200 of 400 Mbit/s over een zes-pins-kabel ● Firewire-400 (2000): ook vier-pins-kabel nu ondersteund ● Firewire-800 (2002): 800 Mbit/s over een negen-pins-kabel ● Firewire-S800T (2006): 800 Mbit/s over een Cat5e-kabel met RJ45-connectors ● Firewire-S1600 (2008): 1600 Mbit/s over een negen-pins-kabel ● Firewire-S3200 (2008): 3200 Mbit/s over een negen-pins-kabel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *