Videovergaderen met Jitsi

Je kent ze vast allemaal wel: Teams, Skype for business, Zoom, Webex, facetime, Whatsapp… en dan zijn er nog wat kleinere aanbieders… Kortom videovergaderen.

Maar daar waar de gratis videodiensten allemaal erg beperkt zijn, is Jitsi gratis (as we speak in ieder geval) en volledig.

Of je nou belt met je oma of online vergadert omdat het kantoor gesloten is, iedereen is op zoek naar een betrouwbare en veilige methode te bellen met camera. Whatsapp, Skype en FaceTime zijn de meest gebruikte methodes om te bellen met familie en vrienden Deze programma’s staan namelijk vaak al op de computer, telefoon of tablet en liggen daarom voor de hand om te gebruiken en nog veel belangrijker… ze zijn gratis. Helaas is de geluids- en videokwaliteit vaak erg teleurstellend.

Bedrijven maken in deze tijd juist massaal gebruik van Zoom en Microsoft Teams, maar als je waarde hecht aan privacy en veiligheid lijkt Zoom in ieder geval onder vuur te liggen Opnames zijn relatief eenvoudig te vinden en te bekijken.

Alternatief

Een degelijk alternatief is Jitsi. De software is gratis en open source, wat betekent dat iedereen de code van het programma kan controleren op fouten en achterdeuren.

Anders dan de meeste andere alternatieven gaan video en audio niet eerst via een server maar gaan ze direct naar de gebruiker. Daarnaast heeft dat ook een voordeel als je zelf Jitsi host (meer daarover later), want het ontlast de servers waardoor het makkelijker is om het programma grootschalig te gebruiken binnen een bedrijf.

Alle platformen

Het maakt niet uit welke computer of telefoon je gebruikt voor je meetings of gesprekken, want Jitsi ondersteunt vrijwel alles. Er is een webversie van Jitsi Meet die je in je browser kunt gebruiken, maar er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Op welk platform je de software ook wilt gebruiken, je hebt nooit een account nodig om een call te starten of bij te wonen. Voor het meest eenvoudige gebruik ga je naar meet.jit.si, verzin je een naam voor de meeting en druk je op ‘GO’. Om vervolgens mensen toe te voegen hoef je enkel de link te delen en om de verbinding beter te beveiligen is het verstandig om een wachtwoord aan te maken. Als je gebruik maakt van Slack of Google Calendar, dan is het mogelijk om die te koppelen aan Jitsi voor een handige integratie. En die namen… echt lachten. In plaats van hoofdletters en cijfers worden er vergaderingen aangemaakt met hilarische samenstellingen.

Bedrijfsmatig gebruik

Jitsi is voorzien van een sleutel, maar geen end-to-end-encryptie. Uiteraard belooft Jitsi niet mee te luisteren, maar het is verstandig om daar niet blind op te vertrouwen. Ook een nadeel is dat de jitsi servers beperkte capaciteit hebben en op sommige tijdstippen met meer dan 10 personen best wel haperen (tijdverschil)

Toch is Jitsi echt leuk voor bedrijven. Jitsi is open source, dus iedereen kan eenvoudig een eigen server beginnen en de service eventueel aanpassen. Dat betekent dat een bedrijf zelf Jitsi-gesprekken kan hosten en er dus geen risico meer is dat een externe partij meeluistert. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om de software aan te passen en bijvoorbeeld end-to-end-encryptie toe te voegen. Dat vereist technische kennis, maar kan voor bedrijven die werken met gevoelige data zeker de moeite waard zijn.

Extra functionaliteit

Naast het (video)bellen biedt Jitsi extra functionaliteit die veel andere services nog niet aanbieden. Denk dan bijvoorbeeld aan het delen van je scherm om bijvoorbeeld een presentatie te geven of een document te laten zien. Daarnaast kun je uitgebreide statistieken zien van alle deelnemers over onder andere hun spreektijd en de kwaliteit van de verbinding.

I(ntegratie met de google agenda is ook mogelijk, waardoor je (met een chrome plugin) jitsi toe kan voegen aan een vergadering en er automatisch een link ontstaat. Ik doe veel met Teams, bedrijfsmatig. Maar daar zitten wel beperkingen aan: beperkt aantal personen in beeld, licenties die geld kosten en beperkte mogelijkhedne om emnsen van buitenaf erbij te halen. Jitsi is een leuk en goed alternatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *