OBS studio Geluidskwaliteit

‘De kwaliteit van de stream wordt beperkt door de slechtste component’

Geluidskwaliteit

Ik merk dat veel producers in eerste instantie de meeste aandacht besteden aan het beeld. Ik snap dat wel. Maar onthoud de regel dat ‘geluid voor beeld gaat’. Slecht geluid betekent dat mensen het niet kunnen verstaan en dan haken ze af. Een dipje in het beeld (wat natuurlijk best wel kan voorkomen) wordt nog wel geaccepteerd.

Standaard zit er een microfoon op een laptop, als onderdeel van de multimedia voorziening. Als je gebruik maakt van die microfoon moet je echt weten wat je doet, want deze is van veel mindere kwaliteit dan relatief goedkope oplossingen:

USB microfoon

Als je werk met 1 microfoon is een USB microfoon een goedkope oplossing (lees ook het artikel dat ik geschreven heb) Je hebt daar ook verschillende kwaliteiten en prijzen in (vanaf zo’n 30 eu tot 400 eu). Kijk maar eens bij bijvoorbeeld BAX-shop  (niet gesponsorde link).

Een paar gouden regels

  • een grootmembraam microfoon is zeer geschikt voor directe spraak (op beperkte afstand tot 50 cm)
  • investeer in een goed statief en ophanging (spin) Een tafelstatief is gevoelig voor allerlei geluiden van de tafel zelf (tikken, kopje neerzetten enz) maar met een spin ‘zweeft’ de microfoon als het ware en heeft deze geen last van de contactgeluiden. Een statief op de grond is natuurlijk ook een optie, maar daar geldt hetzelfde voor. Tegenwoordig zie je ook veel klemstatieven voor aan tafel, maar pas daar oop mee op (zelfde regel als waarmee ik begon)
  • USB gevoede apparaten kunnen volgens het boekje soms best allemaal op een HUB (verdeel USB). Maar de praktijk wijst echt anders uit! Neem een eigen USB aansluiting per gevoed apparaat. Je zal niet de eerste zijn die tijdens de opname ‘ineens’ zijn geluid kwijt is doordat de interrupts door elkaar gehusseld zijn op de PC…

Meer microfoons?

Net zoals bij een beeldmix heb je als je gebruik wilt maken van meerdere microfoons een aantal keuzes:

  • een mixer (met USB uitgang)
  • meerdere USB microfoons

Alhoewel er een breed assortiment aan USB microfoons is, loop je al snel aan tegen de beperkingen in het systeem. ALs je bijvoorbeeld 3 aparte mics hebt, die allemaal gevoed moeten worden via USB, voldoet een laptop al vaak niet meer. Je zult dan snel over moeten gaan naar een andere manier van geluidsregistratie.

Het voordeel is echter wel dat je in OBS studio steeds de geluidsbron kan selecteren, waardoor je de juiste USB mic kan selecteren en natuurlijk ook meerdere mics kan selecteren.

Een mixer met USB uitgang

er zijn veel soorten geluidsmixers op de markt die ook een USB uitgang hebben. Je PC ziet deze als een enkelvoudige geluidsbron, dus wat je meestuurt komt stereo binnen op de PC. Gehringer heeft daar een goede range aan producten. Zelf heb ik jaren geleden de FX1202USB aangeschaft die nog steeds prima dienst doet. Naast de USB uitgang, zit er fantoom op (makkelijk voor veel grootmembraam mics die daarom vragen, XLR en Jack ingangen en zelfs een FX processor. En als je nu niet alleen je signaal via USB uit wilt laten gaan, kun je ook gebruik maken van allerlei andere uitgangen die je naar een versterker en boxen kunt sturen.

Behringer maakt leuke producten, maar ze zijn niet altijd erg geschikt om on the road mee te nemen. Ik heb bij deze mixer direct een universal case met plukshuim gekocht waardoor hij altijd beschermd is. En zelfs dan nog zijn de eerste kniopjes al los en geeft de dislplay van de FX processor met een kapot ledje hele rare dingen aan…

Ga je voor iets meer kwaliteit, koop dan een allen&heath bijvoorbeeld.

Synchronisatie

Audio en beeld moeten gelijk lopen. Maar in OBS is dat niet altijd zo. Dat moet je testen! Ik kan het zelfs groot schrijven TESTEN! Tijdens de stream ben je namelijk te laat en is het ook niet altijd zichtbaar. Bij elke scene die je hebt ingesteld in een bepaalde combinatie moet je deze check doen. Meestal is het zo dat er een synchronisatie bij de audio moet ingesteld worden per apparaat. Probeer dat uit, want heel precies meten kun je niet in OBS. Mijn ervaring is dat met een instelling van 100 ms je al wel een eind komt.

Het volume is ook van belang, omdat nu eenmaal sommige bronnen harder zijn dan andere. Op de VU meter kun je dat prima zien. Probeer dat ook een beetje in balans te krijgen door de harde signalen wat te temperen. Het signaal is digitaal, maar kan wel oversturen. Ga niet te veilig zitten, maar ook niet te ruw. Gewoon in het gele is prima.

De verschillende pagina’s: