Synchroniseren van bestanden en directories

Synchroniseren van bestanden en directories

synchroniserenAls je een backup wilt maken van bestanden en directories, bijvoorbeeld al je foto’s of al je word bestanden die je als archief wilt bewaren, dan kun je natuurlijk een DVDtje branden of de boel op een USB stick zetten en opbergen. Maar daar zitten nadelen aan: Een DVDtje heeft een beperkte levensduur (iets van 5 jaar). Een USB stick heeft ook beperkte levensduur, wel een stuk langer dan een DVD. En de data kan zomaar ‘ineens’ corrupted zijn. Daar zijn ook weer recoverytools voor, maar dat wil je toch liever niet.

Ik geef ook al jaren les en je mag weten dat ik zo ontzettend vaak het argument heb gehoord dat iemand z’n PC gecrashed is of dat data ineens er niet meer was… het zal best voorkomen, maar het is ook te verhelpen. Ik zelf heb op meerdere PC’s dezelfde directories die ik regelmatig synchroniseer, een externe harddisk als een soort van datamaster en online staan ook nog eens veel bestanden, zodat ik redelijk veilig aan het werk kan. Ik moet er ook niet aan denken dat bestanden weg zouden zijn, dan gaat 20 jaar werk en foto’s en wat-nog-meer verloren.

Tip: Kies één van de onderstaande programma’s die u het prettigst vindt. Ik heb ze in volgorde gezet, waarbij ik gekeken heb naar gebruikersgemak en bruikbaarheid. Het blijft arbitrair.

 Free file sync

Free filesync is een makkelijk en visueel eenvoudig programma om bestanden mee te synchroniseren, waar u ook bent. De installatie is eenvoudig, het is gratis rn u kunty het programma afstemmen op de eigen behoeftes. Als u kiest voor automatisch dan worden alleen de nieuweste bestanden gekopieerd en overschreven. Let wel op: ook verwijderingen worden gesynchroniseerd. U kunt ook keizen voor spiegelen, waarbij 1 computer de oofdcomputer is en de kopie altijd daaraan gespiegeld is.

Oolk bestaat er de mogelijkheid om eerst een test te draaien alvorens de daadwerkelijke synchronisatie wordt gedraaid. En het is mogelijk in de windows taakplanner een synchronisatie in te plannen. Verwijs daarbij naar de bestandslocatie van freefilesync.exe. U kunt dan bij de parameters verwijzen naar een zelfgemaakte batchfilke, waarin u de bewerkingen die u wilt heeft opgeslagen. O ja, een batch aanmaken kan dus ook 😉

Download het hier


Bestanden synchroniseren met SyncToy

Nieuw in de reeks PowerToys van Microsoft is SyncToy. Met dit Engelstalige programma kunt u bestanden intelligent synchroniseren, kopiëren en backuppen.

Het is dan ook een uitermate handig programma voor het up-to-date houden van bestanden en mappen op uw Windows XP desktop, notebook en netwerkschijf. Het mooiste van alles is dat het programma gratis is.

SyncToy kan u helpen bij het synchroniseren, kopiëren, backuppen en onderhouden van bestanden en mappen op uw computer. De Verkenner van Windows XP is een uitstekend hulpmiddel bij het kopiëren van bestanden, maar geen enkel onderdeel van Windows kan herkennen of u een bestand hernoemd hebt.

Stel u het volgende scenario voor. U hebt een map met bestanden van de laatste werkbespreking op uw notebook. Deze bestanden kopieert u naar uw desktop. Vervolgens hernoemt u een paar bestanden en andere verwijdert u. Om er zeker van te zijn dat u alle bestanden ook op uw desktop hebt staan, kopieert u de hele map weer. De hernoemde en verwijderde bestanden worden daarbij niet overschreven. Zij blijven dus staan, kosten schijfruimte en scheppen onduidelijkheid.

Het hier omschreven scenario is te voorkomen door de hele map op uw desktop te verwijderen en opnieuw te kopiëren. Maar weet u wel zeker of u op uw desktop geen bestanden hebt toegevoegd of hernoemd? En is het steeds opnieuw kopiëren van een map van 5, 10 of 20 gigabyte wel handig? Nee, natuurlijk niet. In dit soort situaties is SyncToy uw reddende engel.

Voor meer info: Klik hier. Let op: Voor deze gratis tool moet je wel een officiële versie van windows hebben.

Carbonfolder

Makkelijk programma voor lokale netwerkschijven of op 1 PC.

Klik hier voor meer info

Vice Versa

De betaalde versie krijgt meteen mijn zegen: Erg handig, makkelijk en overzichtelijk, geeft veel vrije keuze (doet niet allemaal dingen zelf waar je dan achteraf van afvraagt wat nu precies gebeurd is) en is redelijk snel. Maar ja, het kost geld…

De free versie is een stuk eenvoudiger en ondoorzichtiger. Een mooie opstap, maar niet mijn voorkeur.

Klik hier voor meer info

Allwaysync

Deze tool is wat grafisch eenvoudig opgezet en wat trager dan de anderen (maar dat hoeft niet persé verkeerd te zijn).

Klik hier voor meer info

Agenda’s synchroniseren

Om outlook bestanden over te zetten van de ene naar de andere PC, is niet altijd even eenvoudig. Tegenwoordig met easytransfer van Microsoft, worden alle bestanden nodig voor outlook, mee gekopieerd. Maar dat is een kopie van de hele user folder, erg groot dus en niet even makkelijk te maken en terug te zetten. Om agenda’s aan elkaar te koppelen kunt u gebruik maken van google agenda. Lees hier meer.

Helaas is de gratisservice stopgezet, maar je kan nog wel een kopie van de agenda in outlook openen. Deze is helaas niet automatisch bijgewerkt.

2 thoughts on “Synchroniseren van bestanden en directories

  1. Leuk artikel en erg handig! Mensen moeten alleen niet vergeten bewust te kiezen voor een bepaalde dienst. Hier doel ik vooral op de gratis versies. Is dit wel 100% veilig en wat doen ze met je data? Wij hebben daarom bewust voor een Nederlandse provider (www.vboxxcloud.nl) gekozen, want dan staan je bestanden veilig en niet al te ver weg! Een kijkje waard.

    ADMIN: De reactie op het artikel laat ik toe met de opmerking dat deze dienst niet getest is door ons en zo te zien niet gratis te verkrijgen is. Er zijn vele betaalde cloudopslag diensten te verkrijgen (ook Nederlandse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *