VPN

VPN


vpnPC op afstand benaderen/ Virtual (personal) Private Network (VPN)

Soms heb je niet alle bestanden bij je. Of staat op het netwerk waar je aan het werk bent niet de juiste software geïnstalleerd. Dan kan het handig zijn om je eigen PC (die bijvoorbeeld thuis staat) te kunnen bedienen terwijl je er niet bent.

Extern bureaublad:

Er zijn verschillende manieren om een PC op afstand te benaderen. Een van de meest eenvoudige manieren is contact maken door ‘verbinding maken met een extern bureaublad’ ( dat is te vinden onder bureau accessiores). De PC die je wilt benaderen moet daar voor ingesteld worden. Dat doe je door bij configuratiescherm –> bij systeem te klikken en dan naar het tabblad  ‘verbindingen van buitenaf’ te gaan. Daar moet je een vinkje zetten bij ‘Externe gebruikers mogen verbinding maken met deze computer.’ Helaas kan dat niet met een PC waar VISTA op staat, daar heb je andere truuks voor nodig.  Lees hier meer over het instellen van deze feature. Ook hoe je van buiten je eigen netwerk de PC kan benaderen.

Teamviewer:

Als je eenmalig hulp wilt bieden aan iemand die omhoog zit, is teamviewer een zeer eenvoudig programma. Na aanmedling en installatie kun je verbinding maken met een andere PC waar de programmatuur op staat door een beveiligingscode in te voeren. Daar zit meteen een nadeel aan, want die code moet gegenereerd worden en dat betekent dat er altijd iemand achter die andere PC moet zitten. Er is een host versie voor servers die onbeheerd benaderd kunnen worden (sinds kort gelukkig) en een gratis account om dezer PC’s te benaderen.Teamviewer is wel erg snel, je zit meteen in de andere computer en kan aan de slag. Kijk eens op de website van de applicatie. Overigens gebruiken ze een model dat ik al erg vaak tegen ben gekomen. Mail me eens waar jij haar van kent.

Lees ook het aparte artikel dat ik aan de applicatie gewijd heb.

LOGMEIN:

Ik ben zelf een grote fan van logmein geweest (‘log me in’ maar dan aan elkaar) Het is super eenvoudig, redelijk snel en de snelheid is erg te beinvloeden door de grafische opties lager te zetten en het geluid uit bijvoorbeeld. Maar helaas is er geen gratis versie meer beschikbaar, waardoor je alleen van de geweldige features kunt genieten als je er voor betaalt. Nogmaals, de enigine is prima, maar voor huis en tuin gebruikers is het niet te betalen. Jammer! Klik hier voor meer info

MIONET:

Eigenlijk bijna dezelfde mogelijkheden als LOGMEIN, met ook weer een pro-versie en een free. Deze wordt ook speciaal gebruikt om bijvoorbeeld externe harde schijven als MYBOOK op afstand te kunnen benaderen. Ideaal als je alleen datasharing nodig hebt. Je kan bij MIONET online inloggen (traag) of via een programmaatje dat op je PC draait. Maar dat moet je wel installeren. Klik hier voor meer info

Input director:

Als je nu twee PC’s naast elkaar heb staan, binnen hetzelfde netwerk, bijvoorbeeld een PC en een laptop, of een muziek PC/mediacentrum en een werk PC en je hebt geen KVM switch, dan kan met input director de andere PC worden aangestuurd. De ene PC is master, de andere is slave. Ze moeten wel allebei een eigen scherm hebben, dus ideaal voor laptops. Klik hier voor de download.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *